Galaretka z herbaty z melisą - orzeźwiający deser

Galaretka z herbaty z melisą - orzeźwiający deser

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Herbatę można podać na zimno - nie tylko w postaci herbaty mrożonej, ale także deseru, jakim jest galaretka z herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Galeretka z herbaty z dodatkiem melisy to doskonały pomysł na wytrawny, letni deser. Jej przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a efekt - doskonały!

Składniki

  • 3 łyżki suchej herbaty typu assam

  • 3/4 l wody

  • 2 gałązki melisy

  • 500 g cukru

  • opakowanie środka żelującego np. Żelfix

  • 1/2 szklanki rumu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatę assam wsypać do dobrze wyparzonego naczynia, zalać 3/4 l wrzątku, wrzucić gałązki melisy.

  • Postawić na ciepłej blasze i parzyć przez co najmniej 10 minut.

  • Zaparzoną herbatę przelać przez sitko, dodać cukier i środek żelujący.

  • Zagotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Dodać rum, przelać do słoja i natychmiast zamknąć.

  • Schłodzić przez 3-4 godziny w ciemnym miejscu.

  • Galaretkę możemy podawać wymieszaną z kandyzowanymi owocami.                                                                                                 

Ocena: 0