Zamiast piec sernik, usmaż go na patelni. Puszysty omlet japoński zrobisz w 15 minut

omlet japoński
Autor: Shutterstock Niby sernik, a jednak omlet. Japoński przepis zachwyca prostym przygotowaniem i obłędnym smakiem.
łatwy
15 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kuchnia japońska to nie tylko sushi i ramen. Jednym z mniej znanych przysmaków z Kraju Kwitnącej Wiśni jest puszysty omlet, który właśnie zaczął podbijać podniebienia na całym świecie. W smaku do złudzenia przypomina sernik. Japoński omlet ma piankową konsystencję, jest idealnie słodki i robi się go na jednej patelni. Jeżeli lubicie omlety, w tej wersji na pewno was zachwyci. Poznajcie więc przepis na obłędnie puszysty omlet japoński.

Z czego zrobić puszysty omlet japoński?

Do usmażenia pysznego i puszystego omletu według japońskiego przepisu potrzebne są proste i niedrogie składniki. Chociaż receptura pochodzi z dalekiej Japonii, z produktami nie ma problemu. Z łatwością można je kupić w naszych mniejszych i większych sklepach bez względu na porę roku.

Co więc jest potrzebne, aby usmażyć niesamowicie puszysty omlet japoński? Na liście składników znalazło się osiem produktów takich jak:

  • serek skyr
  • jajka
  • budyń waniliowy w proszku
  • proszek do pieczenia
  • cukier
  • mleko
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • szczypta soli

Jak zrobić puszysty omlet japoński?

Japoński przepis na puszysty omlet, który smakuje jak sernik, nie jest skomplikowany. Przygotowanie masy serowej nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Nieco dłużej trwa smażenie. Przyda się dobra patelnia z powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem oraz pasująca do niej pokrywka.

Jak więc usmażyć na patelni japoński omlet o smaku sernika? Przepis został podzielony na kilka banalnych kroków. Wystarczy postępować według nich, a omlet uda się już za pierwszym razem i zachwyci swoją puszystością.

  • 1. krok – wymieszanie żółtek z mlekiem, serkiem skyr, budyniem, cukrem i proszkiem do pieczenia
  • 2. krok – ubicie białek i wymieszanie ich z masą serową
  • 3. krok – usmażenie japońskiego omletu na patelni pod przykryciem

Jak podawać puszysty omlet japoński?

Puszysty omlet według przepisu pochodzącego z Japonii to pomysł na ciepłe śniadanie, oryginalny deser lub kolację na słodko. Składniki są dostępne przez cały rok, więc pyszny omlet o smaku sernika można smażyć na okrągło. Szybko się nie znudzi.

Pyszny omlet japoński, który wyróżnia się niesamowitą puszystą konsystencją, najlepiej smakuje na słodko. Świetnie łączy się ze świeżymi sezonowymi owocami. Można podać do niego naturalny jogurt lub śmietanę, polewę czekoladową czy miód. Smacznym dodatkiem są także orzechy.

SKŁADNIKI

  • 50 g serka skyr naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • świeże owoce, jogurt lub śmietana, orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka wymieszać z serkiem skyr i proszkiem budyniowym. Wlać mleko i wsypać cukier oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie wmieszać ją w masę serową.
  • Na patelni roztopić masło klarowane lub rozgrzać olej. Przelać na nią ciasto. Wierzch wyrównać.
  • Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu około 10 minut. Kiedy omlet się zetnie, a brzegi zaczną się odwijać, przełożyć na drugą stronę. Smażyć pod przykryciem jeszcze około 3 minut.
  • Podawać na ciepło z dodatkiem jogurtu lub śmietany, owoców, orzechów lub miodu.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej