Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

Deser staropolski z jabłek i czerstwego razowego chleba

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Deser staropolski z jabłek pozwala wykorzystać czerstwe pieczywo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Deser staropolski z jabłek jest nie tylko pyszny, ale do tego udowadnia, że nasze babcie i prababcie znakomicie znały trend "zero waste". Wykorzystanie czerstwego pieczywa do przygotowania smacznego deseru jest na to najlepszym przykładem.

Składniki

  • 4 winne jabłka

  • 2 łyżki miodu

  • 2 kromki suchego razowego chleba

  • 1 szklanka śmietany 30%

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego

  • garść rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać w rondelku z miodem i cukrem wanilinowym i smażyć 10 min. na małym ogniu.

  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Chleb zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Gdy jabłka wystygną wymieszać je ze startym chlebem i połowa bitej śmietany. Przełożyć do pucharków i schłodzić.

  • Podawać udekorowane bitą śmietaną i sparzonymi rodzynkami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0