Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

2021-03-29
Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem
Autor: Shutterstock Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem polecamy szczególnie miłośnikom kawy.
łatwy
15 min
4

Doskonały deser kawowy, który ochłodzi nawet w najbardziej gorące, letnie dni. Dla smakoszy kawy i nie tylko - krem kawowy z brązowym cukrem i rumem.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki rumu
  • 200 ml mocnej kawy
  • 4 żółtka
  • 100 g brązowego cukru
  • 300 ml bitej śmietany
  • kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wlej rum do ciepłej kawy i poczekaj aż ostygnie.
  • W metalowej misce utrzyj żółtka z brązowym cukrem, trzymając pojemnik nad garnkiem gotującej się wody dopóki mikstura nie zgęstnieje.
  • Następnie dokładnie wymieszaj masę i odstaw do wystygnięcia.
  • Połącz masę z kawą, przelej ją do czterech schłodzonych szklanek i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.
  • Przed podaniem górę każdego deseru oprósz kakao.