Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Deser kawowy z brązowym cukrem i rumem polecamy szczególnie miłośnikom kawy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Doskonały deser kawowy, który ochłodzi nawet w najbardziej gorące, letnie dni. Dla smakoszy kawy i nie tylko - krem kawowy z brązowym cukrem i rumem.

Składniki

  • 2 łyżeczki rumu

  • 200 ml mocnej kawy

  • 4 żółtka

  • 100 g brązowego cukru

  • 300 ml bitej śmietany

  • kakao

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wlej rum do ciepłej kawy i poczekaj aż ostygnie.

  • W metalowej misce utrzyj żółtka z brązowym cukrem, trzymając pojemnik nad garnkiem gotującej się wody dopóki mikstura nie zgęstnieje.

  • Następnie dokładnie wymieszaj masę i odstaw do wystygnięcia.

  • Połącz masę z kawą, przelej ją do czterech schłodzonych szklanek i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

  • Przed podaniem górę każdego deseru oprósz kakao.

Ocena: 0