Budyń ryżowy - przepis na pyszny deser z ryżu

Budyń ryżowy - przepis na pyszny deser z ryżu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Budyń ryżowy to tani i pyszny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Budyń z ryżu jest słodki, aksamitny i delikatny. W naszym przepisie urozmaicony rodzynkami, ale można je pominąć lub zastąpić innym dodatkiem: plasterkami banana, cząstkami mandarynek, orzechami lub skórką pomarańczową. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu

  • 1,5 szklanki cukru

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 2 szklanki gęstej śmietany

  • 1 szklanka rodzynek

  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cukier i cukier waniliowy rozpuścić w mleku, dodać śmietanę i zagotować.

  • Do wrzącego mleka wsypać ryż, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.

  • Dodać rodzynki, wymieszać, posypać cynamonem i schłodzić.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8