Wigilijny karp po żydowsku - tradycyjny PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Karp po żydowsku, czyli ryba faszerowana na słodko z rodzynkami i migdałami, to jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Wypróbuj przepis na karpia po żydowsku w galarecie i zachwyć jego smakiem gości. Oto karp po żydowsku, czyli tradycyjny gefilte fisz, przygotowany według sprawdzonej receptury.
Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer orazKarp po żydowsku w galarecie
Sprawdź również >>> Karp smażony w sosie jogurtowym
SKŁADNIKI
- 1,2 kg karpia
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 marchewka
- nieduży por
- 1 cebula,
- 4-5 łyżeczek żelatyny
- 10 dag opakowania rodzynek
- płatki migdałów
- natka pietruszki
- 1 bułka do namoczenia
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- kostka warzywna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia filetujemy, tak aby nie uszkodzić skóry. (Sprawdź tutaj, jak to zrobić.)
- Mięso mielimy, a z pozostałych części ryby oraz warzyw pokrojonych w grubą kostkę z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, gotujemy wywar na małym ogniu przez 30-40 min. Następnie odcedzamy rosół.
- Do zmielonego fileta dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, namoczoną małą bułkę, 1 jajko, sól, pieprz oraz 5 dag rodzynek.
- Przygotowanym farszem nadziewamy skórę karpia, zszywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 min.
- Ugotowaną rybę wykładamy na półmisek i zalewamy galaretką.
- Dekorujemy rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną. Wstawiamy do lodówki.