Wędzony dorsz w sosie jogurtowym - co przygotować zamiast karpia na świąteczny stół?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Wędzony dorsz w sosie jogurtowym jest rewelacyjnym zamiennikiem karpia podczas wigilijnej wieczerzy. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku, gdy nie wszyscy goście przepadają za tą tradycyjną rybą. Sprawdź, jak go przygotować.
Czytaj także Przepis na łososia z kremem chrzanowym oraz Przepis na korzennego sandacza
SKŁADNIKI
- wędzony dorsz
- 10 dag suszonych pomidorów w oliwie
- ogórek
- 2 ostre marynowane papryczki
- pęczek szczypiorku
- kubek (150 ml) jogurtu naturalnego
- majonez
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę podzielić na filety (starannie oczyszczając z ości), zdjąć skórę, podzielić na kawałki.
- Szczypiorek drobno posiekać.
- Suszone pomidory odcedzić i pokroić w paski.
- Obrać ogórka, pokroić w plastry, a papryczki podzielić na drobne kawałki.
- Wymieszać kawałki dorsza, ogórka, pomidora, papryczki i szczypiorek.
- Jogurt połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę zalać sosem.