Ryba po grecku - sprawdzony przepis na pyszną rybę

Ryba po grecku - sprawdzony przepis na pyszną rybę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Jedną z klasycznych rybnych przystawek jest karp w galarecie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Na wigilijnym stole królują ryby. Oprócz smażonego karpia, ryby podawane są jako przystawki. Sprawdź, jak zrobić rybę po grecku, jedno z ulubionych dań Polaków na świątecznym stole.

Składniki

  • 50 dag filetów z dorsza
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 45 dag obranych marchewek
  • 12 dag selera
  • 10 dag pora
  • 16 dag cebuli
  • 9 dag koncentratu pomidorowego
  • 1/2 l wywaru warzywnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety należy skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.

  • Cebulę i pora pokroić w drobną kostkę.

  • Marchewkę i selera zetrzeć na grubej tarce i gotować 5 minut w gorącym wywarze.

  • Warzywa wyjąć łyżką cedzakową, do wywaru włożyć rybę i gotować ją przez 8 minuty.

  • Na oleju obsmażyć cebulę i pora, dodać warzywa i dusić 3 minuty, dodając pod koniec koncentrat.

  • Na półmisku położyć połowę warzyw, na nich filety, a następnie należy przykryć je pozostałymi warzywami.