Dietetyczny karp wigilijny: sprawdzony przepis [WIDEO]

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tradycyjne potrawy wigilijne wcale nie muszą być tłuste i wysokokaloryczne! Poznaj specjalny, sprawdzony przepis na dietetycznego karpia wigilijnego.

Czytaj także Przepis na wigilijnego karpia w sosie pietruszkowym

Składniki

  • 2 kilogramy filetu z karpia

  • puszka pomidorów

  • 1 większa cebula

  • kilkanaście średniej wielkości pieczarek, umytych i pokrojonych

  • 1 cytryna

  • 3 liście laurowe

  • 5 ząbków czosnku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z karpia umyj, usuń większe ości, podziel rybę na porcje. Posyp filet umiarkowanie solą i pieprzem, po czym odstaw na pół godziny.

  • Zmieszaj rozdrobnione pomidory w sosie z puszki z rozgniecionym w zgniatarce czosnkiem, pokrojoną drobno cebulą i pieczarkami, dodaj liście laurowe.

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a rybę zawiń szczelnie w folię aluminiową do pieczenia i polej ją przygotowanym wcześniej sosem.

  • Piecz potrawę w piekarniku przez około pół godziny. Możesz opcjonalnie podać do niej małe ziemniaki pieczone w mundurkach.

Ocena: 5