Karp faszerowany kaszą i grzybami: przepis na zapiekanego karpia
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Na wieczerzy wigilijnej nie może brakować karpia. Przygotować karpia można na wiele sposobów. Nasza propozycja na to wigilijne danie to aromatyczny karp faszerowany kaszą gryczaną i grzybami.
Czytaj także Przepis na karpia zapiekanego w śmietanie oraz Przepis na karpia zapiekanego z pieczarkami
Sprawdź również >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?
SKŁADNIKI
- 1,5 kg karpia
- 15 dag kaszy gryczanej
- 10 dag suszonych prawdziwków
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 2 żółtka
- 150 ml śmietany
- sól, pieprz
- kilka łyżek bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby umyj, namocz, ugotuj, a następnie pokrój w paski.
- Karpia spraw, nie odcinając głowy, natrzyj solą.
- Kaszę zalej szklanką wrzątku, dodaj sól i łyżkę masła, ugotuj.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby i całość podsmaż. Wymieszaj z kaszą, dopraw solą i pieprzem. Gdy farsz przestygnie, połącz go z żółtkami.
- Doprawionym nadzieniem wypełnij rybę, zszyj i ułóż w brytfannie. Podlej resztą stopionego masła i 2 łyżkami wody. Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni C, często podlewając powstałym tłuszczem.
- Upieczonego karpia przełóż na półmisek i podlej przygotowanym sosem. Sos z połącz z bulionem, zapraw 150 ml śmietany i szybko zagotuj.