Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i serem - pomysł na obiad

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i serem - pomysł na obiad

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zapiekanka ziemniaczana to proste i sycące danie

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zapieczenie ziemniaków pod złotobrązową skorupką to atrakcyjny sposób na odmienne podanie codziennego dodatku do obiadu. Danie jest sycące i aromatyczne, a połączenie ziemniaków z łososiem jest idealne dla miłośników ryb. Sprawdź, jak łatwo przygotować zapiekankę ziemniaczaną.

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków

  • łyżka masła

  • ząbek czosnku

  • 10 dag łososia wędzonego

  • 250 ml śmietany

  • 125 ml kremówki

  • 15 dag tartego sera gouda

  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki pokroić w cienkie plastry, łososia w paski. Ceramiczną formę do zapiekania wysmarować masłem i zgniecionym czosnkiem. Formę wyłożyć ziemniakami i rybą, posypać połową sera. Obydwie śmietany wymieszać z solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Polać ziemniaki, potrząsnąć naczyniem, by śmietana wpłynęła także pod ziemniaki. Posypać resztą sera. Piec w temperaturze 180 st. C około 50 minut.

Ocena: 0