Placuszki rybno-ziemniaczane z ziołowym jogurtem. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie

2021-03-29
Placuszki rybno-ziemniaczane z ziołowym jogurtem. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie
Autor: Shutterstock Miękkie w środku i kruche na zewnątrz pożywne placuszki z ziemniaków i ryby
łatwy
30 min
4

Placuszki rybno-ziemniaczane z ziołowym jogurtem to przepis  z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe z młodych ziemniaków proponuje Josepha Seeletso gotujący gość PnŚ.

Pytanie na Śniadanie codziennie rano na antenie TVP2

 

 

Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”  

www.pytanienasniadanie.tvp.pl

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 750 g młodych ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
  • 100 g młodego szpinaku
  • 300 g filetu z dorsza
  • 300 g wędzonej makreli
  • 700 ml mleka 3,2%
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 25 g mąki
  • ćwiartki cytryny do serwowania
  • 250 g jogurtu
  • oregano
  • melisa
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotuj wodę, posól, ugotuj umyte ziemniaki przez 10-15 minut aż będą miękkie. Szpinak przelej wodą spod ziemniaków. Przełóż ziemniaki z powrotem do garnka aż odparują, ubij widelcem, wystudź.
  • W naczyniu podgrzej mleko z liściem laurowym i pieprzem. Gotuj dorsza w mleku przez 4 minuty. Wyłącz gaz i zostaw rybę jeszcze na kilka minut w mleku aby doszła i aby skóra i ości odchodziły od mięsa. Wyjmij na talerz i usuń skórę i ości rozdrabniając rybę na mniejsze kawałki.
  • Zmieszaj wystudzone ziemniaki, szpinak, dorsza i makrele, żółtko i 3 łyżki mleka. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Uformuj placuszki i włóż do lodówki na minimum 30 minut lub na noc.
  • Posiekaj zioła i dodaj do jogurtu.
  • Rozgrzej olej na patelni, oprósz placki mąką i usmaż aż się zarumienią, Podawaj z cytryna i ziołowym jogurtem.