Owoce morza - przepis na kolację z afrodyzjakami w roli głównej

2021-03-29
Kolacja z owocami morza. Jak zrobić?
Autor: Shutterstock Kolacja z owocami morza.
łatwy
25 min
4

Owoce morza znajdują się na szczycie listy produktów uważanych za afrodyzjaki. To ze względu na dużą zawartość cynku – substancji, która wpływa na funkcje płciowe człowieka. Jak przygotować owoce morza na romantyczną kolację?

Afrodyzjaki - jakie mikroelementy zawierają owoce morza

Najwięcej cynku jest w krewetkach, homarach i ostrygach. Ponadto owoce morza są ważnym źródłem fosforu i wapnia, które wzmacniają działanie cynku, a także witaminami z grupy B, jodu oraz żelaza.

SKŁADNIKI

  • 30 dag owoców morza
  • sól
  • pieprz cayenne
  • sok z cytryny
  • ½ łyżeczki sosu Worchester
  • ½ cebuli
  • marchewka
  • seler naciowy
  • ¼ strąka czerwonej i zielonej papryki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 25 dag pomidorów z puszki (obranych)
  • 350 ml wywaru z warzyw
  • 2 łyżeczki orzeszków piniowych
  • szczypta cukru
  • orzeszki piniowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce morza umyj, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i sosem worchester. Odstaw na 15 minut.
  • Warzywa drobno pokrój i zeszklij na oliwie, dodaj posiekany czosnek, skórkę z cytryny i pomidory wraz z zalewą. Całość zalej wywarem.
  • Dodaj orzeszki piniowe i owoce morza. Gotuj przez 15 minut.
  • Dopraw do smaku cukrem i solą.