Mule w sosie serowo-pomidorowym, czyli jak przyrządzić romantyczną kolację

2021-03-29
materiały prasowe MSM Mońki
Mule w sosie pomidorowo-serowym
Autor: materiały prasowe MSM Mońki Mule w sosie pomidorowo-serowym
łatwy
15 min
4

Mule w sosie serowo-pomidorowym to propozycja na romantyczną kolację we dwoje lub inną uroczystą okazję. Łatwy przepis, jak podać owoce morza.

SKŁADNIKI

  • ok. 1kg muli (mogą być mrożone)
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 szalotki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mule dokładnie oczyścić i umyć w zimnej wodzie.
  • Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekany czosnek oraz szalotkę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać pomidory, podlać winem, doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać mule, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 2 – 3 minuty. Mule wyciągnąć, dodać serek topiony i wszystko dokładnie zmiksować.
  • Gotowy sos wylać na talerz, ułożyć mule i udekorować świeżą bazylią. Podawać z ulubionym pieczywem.
materiały prasowe MSM Mońki