Karp w sosie pomarańczowym z migdałami

Karp w sosie pomarańczowym z migdałami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Karp w sosie pomarańczowym z migdałami to oryginalny pomysł na podanie karpia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp w sosie pomarańczowym z migdałami to pyszna ryba w cytrusowym, słodkawym sosie. Świetnie smakuje na ciepło, podana na przykład z makaronem, a także na zimno w formie przystawki.

Składniki

  • 1 kg karpia

  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)

  • 2 cebule

  • 3 pomarańcze

  • 3 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 50 g płatków migdałowych

  • przyprawy korzenne

  • cukier i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na 60 min. do lodówki.

  • Głowę, ogon i kręgosłup karpia zalać wodą i wraz z obraną włoszczyzną i przyprawami korzennymi ugotować wywar.

  • Rybę zalać przecedzonym wywarem i gotować 20 min.

  • Migdały posiekać i wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, śmietanką i miodem, wstawić do lodówki, aby się schłodził. Rybę podawać polaną sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5