Karp w sosie pomarańczowym z migdałami

2021-03-29
Karp w sosie pomarańczowym z migdałami
Autor: Shutterstock Karp w sosie pomarańczowym z migdałami to oryginalny pomysł na podanie karpia.
łatwy
60 min
4

Karp w sosie pomarańczowym z migdałami to pyszna ryba w cytrusowym, słodkawym sosie. Świetnie smakuje na ciepło, podana na przykład z makaronem, a także na zimno w formie przystawki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg karpia
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 cebule
  • 3 pomarańcze
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 50 g płatków migdałowych
  • przyprawy korzenne
  • cukier i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka, posolić i odstawić na 60 min. do lodówki.
  • Głowę, ogon i kręgosłup karpia zalać wodą i wraz z obraną włoszczyzną i przyprawami korzennymi ugotować wywar.
  • Rybę zalać przecedzonym wywarem i gotować 20 min.
  • Migdały posiekać i wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy, śmietanką i miodem, wstawić do lodówki, aby się schłodził. Rybę podawać polaną sosem.