Grillowany pstrąg z syropem klonowym i warzywami

2021-03-29
Grillowany pstrąg z syropem klonowym i warzywami
Autor: Shutterstock Obiad: przepis na grilla, ryba z warzywami
łatwy
25 min
4

Pstrąg z syropem klonowym z dodatkiem warzyw to może być hit letnich grillowych przyjęć. A i w chłodniejszej porze roku można rybę przygotować na domowym grillu elektrycznym. Wypróbuj nasz przepis na grillowanego  pstrąga z syropem klonowym.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z pstrąga,
  • syrop klonowy,
  • cukinia lub bakłażan,
  • papryka,
  • pieczarki,
  • cytryna,
  • świeże: koperek, bazylia, rozmaryn
  • olej,
  • świeży czosnek,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z oleju oraz posiekanego czosnku, soku z cytryny, rozmarynu, koperku, świeżo zmielonego pieprzu i oczywiście soli, najlepiej morskiej przygotuj marynatę.
  • Rybę posmarować marynatą i odstawić na kilka godzin.
  • Bezpośrednio przed wrzuceniem na ruszt posmarować rybę syropem klonowym, zawinąć w folię i grillować około 30 min.
  • Bakłażana, cukinię, paprykę i pieczarki marynatą, podobną jak w przypadku ryby. Jedynie zamiast rozmarynu i kopru użyć bazylii. Warzywa opiekać na grillu przez kilka minut.