Gotowany karp w miodowej galaretce

Gotowany karp w miodowej galaretce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Gotowany karp w miodowej galaretce - pyszna, wigilijna przystawka.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Gotowany karp w miodowej galaretce to jedna z licznych wersji popularnej, wigilijnej przystawki. Przygotowanie ryby w galarecie wymaga nieco zachodu, ale w końcu nie przyrządza się jej na co dzień.

Składniki

  • 1 kg karpia

  • 1/2 cebuli

  • 1/2 marchewki

  • 1/2 pietruszki

  • 1 jajko

  • kilka plastrów cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka słabego octu

  • 1 łyżeczka żelatyny

  • 2 łyżki rodzynek

  • 1 łyżka posiekanej natki

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karpia podzielić na dzwonka i włożyć do rondla, dodać jarzyny, przyprawić solą i pieprzem, zalać wodą i ugotować.

  • Wyjąć rybę z wywaru i ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i posypać natką.

  • Wywar przecedzić i gotować, aż jego objętość zmniejszy się o 1/3, następnie schłodzić, ponownie przecedzić i dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.

  • Wywar ponownie zagotować, dodać ocet, przecedzić i schłodzić. Miód zagotować z rodzynkami i schłodzić.

  • Wywar wymieszać z miodem i zalać nim rybę, wstawić do lodówki do stężenia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0