Dorsz pieczony z marchewką z bazyliowym pesto

Dorsz pieczony z marchewką z bazyliowym pesto

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Dorsz z bazyliowym pesto pieczony na marchewkach pod kruszonką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz pieczony z marchewką z bazyliowym pesto to doskonałe danie na świąteczny obiad. Możemy go zaserwować na Wigilję, jako jedno z trzynastu dań. Podajemy też przepis na bazyliowe pesto, ale można też użyć gotowego sosu pesto, który jest dostępny w wielu sklepach.

Składniki

  • RYBA:
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 kg marchewki
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ! łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • SOS PESTO:
  • 3 pęczki bazylii
  • 10 dag orzeszków piniowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrać marchewkę, pokroić w cienkie plastry i gotować około 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części.

  • Chleb tostowy zmielić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny.

  • Przygotować sos pesto – zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostami i polać śmietaną.

  • Piec 25 minut w temp. 180 st. C.