Dorsz gotowany w jarzynach

2021-03-29
Dorsz gotowany w jarzynach
Autor: Shutterstock Dorsz gotowany w jarzynach jest delikatny i smakowity
łatwy
30 min
4

Przepis na prosty i szybki obiad z rybą: dorsz gotowany w jarzynach. Delikatna w smaku ryba wychodzi wilgotna, krucha i aromatyczna. Dorsza  gotowanego z warzywami możesz zjeść solo skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki lub podać z pełnym obiadem. 

SKŁADNIKI

  • 4 porcje dorsza (8 filetów) 500 g
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • por (biała część)
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety umyj i posól.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na grubej tarce, białą część pora i seler pokrój w plasterki.
  • Do gotującej się wody włóż przygotowane warzywa i przyprawy, gotuj je ok. 10 minut na wolnym ogniu.
  • Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 4–5 minut. Rybę i warzywa wyjmij delikatnie łyżką cedzakową.
  • Gotowego dorsza podawaj skropionego sokiem z cytryny i posypanego posiekaną natką pietruszki.