Ziemniaki faszerowane, otulone boczkiem i zapieczone [WIDEO]

Ziemniaki faszerowane, otulone boczkiem i zapieczone [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki faszerowane, otulone boczkiem i zapieczone

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziemniaki to niepozorne warzywa, z których można z przyrządzić prawdziwe kulinarne cuda. Jednym z nich jest  prawdziwy hit ziemniaki faszerowane mięsem, otulone boczkiem i zapieczone.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki

  • 8 plastrów boczku wędzonego

  • 4 liście kapusty (cukrowej lub włoskiej)

  • 400 g mięsa mielonego

  • czerstwa kajzerka

  • szklanka mleka

  • 2 cebule

  • tłuszcz do smażenia

  • łyżka majeranku

  • sól

  • pieprz

  • ½ szklanki rosołu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kajzerkę namoczyć w mleku z dodatkiem ciepłej wody.

  • Cebule obrać, posiekać, zeszklić lekko na rozgrzanym tłuszczu, dodać do mięsa.

  • Kajzerkę odcisnąć z mleka, wymieszać z mięsem, całość przyprawić solą, pieprzem, majerankiem 

  • Liście kapusty sparzyć, odciąć zgrubienia, tak by liście były podatne na zwijanie. 

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 10 minut (jeśli są bardzo duże, gotujemy je 5 minut dłużej).

  • Wyjąć, ostudzić, obrać z łupiny, przekroić wzdłuż na pół.

  • Połówki ziemniaków wydrążyć, nałożyć masę mięsną i ponownie złożyć, owijając każdy ziemniak plastrami boczku, a następnie liśćmi kapusty. Tak opakowane ziemniaki owinąć nicią.

  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, krótko obsmażyć ziemniaki, przełożyć do brytfanny. Podlać odrobiną rosołu, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C, w miarę potrzeby podlewając rosołem.

  • Przed podaniem usunąć nici. Ziemniaki nadziewane podawać z surówką z kiszonej kapusty lub ze świeżych warzyw.

Lubisz pieczone ziemniaki, ale wolisz mniej skomplikowany przepis? ZOBACZ WIDEO!