Żeberka z grilla z warzywami: szybki i oryginalny przepis

Żeberka z grilla z warzywami: szybki i oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Grillowane żeberka doskonale smakują

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane żeberka w omaście miodowo-musztardowej są już wystarczająco pyszne. A gdy dodasz do nich grillowaną cukinię z pomidorami - palce lizać! Podajemy przepis na szybkie i dobre danie z grilla.

Składniki

  • 4 obgotowane wcześniej żeberka wieprzowe

  • 2 łyżki musztardy, np. dijon

  • 3 łyżki miodu naturalnego, płynnego

  • sól i pieprz do przyprawienia

  • 2 średniej wielkości cukinie

  • 2 większe pomidory

  • 2 ząbki czosnku

  • cytryna

  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Musztardę połącz z miodem naturalnym. Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj solą i pieprzem. Ułóż na ruszcie grilla. Grilluj około dwadzieścia minut. Od czasu do czasu odwracaj. Smaruj pastą z miodu i musztardy.

  • Cukinie podziel wzdłuż na połówki. Nie odcinaj "ogonków". Trzymając za nie, natnij każdą cukinię wzdłuż, na trzy części. Przełóż na folię aluminiową.

  • Pomidory pokrój w plastry. Włóż między paski cukinii, by powstał wachlarz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę.

  • Czosnek wymieszaj z oliwą i skórką cytrynową. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj pastą pióropusze cukinii.

  • Grilluj około 10 minut. Serwuj z grillowanymi żeberkami.

Ocena: 3