Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów: jesienny hit

Zapiekanka z ziemniaków i pomidorów: jesienny hit

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zapiekanka ziemniaczana to hit wśród dań jednogarnkowych - sycąca i dająca wiele możliwości urozmaicenia przez dobór innych składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zapiekanka z ziemniaków z pomidorami to danie, które szczególnie warto wypróbować u schyłku lata, na początku jesieni, gdy warzywa są dojrzałe i świeże, pełne smaku. Zapiekankę z ziemniaków z pomidorami łatwo przyrządzić, wystarczy układać warstwami ziemniaki, cebulę, pomidory i kiełbasę, posypując każdą warstwę przyprawami.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków,
  • 5 pomidorów,
  • 2 cebule,
  • opakowanie śmietany,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 15 dag startego żółtego sera,
  • tłuszcz do smażenia i do formy,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka bazylii lub tymianku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, pokroić w plastry.

  • Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zdjąć z patelni i wrzucić cebule pokrojone w krążki. Obsmażyć.

  • Pomidory sparzyć, zahartować i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w plastry.

  • Kiełbasę pokroić w plasterki.

  • Ser zetrzeć na tarce.

  • Naczynie do zapiekanek wysmarować tłuszczem.

  • Układać warstwami ziemniaki, cebulę, pomidory i kiełbasę, posypując każdą warstwę solą, pieprzem, ziołami i żółtym serem.

  • Na koniec zalać doprawioną do smaku śmietaną.

  • Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekać do zrumienienia.