Szaszłyki z kurzych serduszek: przepis na grillowane serduszka po brazylijsku

Szaszłyki z kurzych serduszek: przepis na grillowane serduszka po brazylijsku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Szaszłyki z serduszek drobiowych można przyprawić również na sposób azjatycki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowane szaszłyki z kurzych lub drobiowych serduszek to przepis prosto z Brazylii. W ten sposób można przygotować pyszne danie z taniego mięsa ale pełnowartościowego mięsa drobiowego. Wypróbujcie przepis na szaszłyki z kurzych serduszek i cieszcie się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. 

Polecamy także przepis na:   Szaszłyki z wątróbki drobiowej   oraz   Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką

Składniki

  • 1 kg serduszek drobiowych

  • sok z 1 cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z 3 szczyptami soli. Do czosnku wciskamy sok z jednej dużej cytryny. Dodajemy 3 łyżki oleju.

  • Serduszka myjemy i oczyszczamy ze zbędnych żyłek lub tłuszczyku. Wkładamy do marynaty i chowamy na całą noc lub przynajmniej na godzinę do lodówki.

  • Na drugi dzień serduszka nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

  • Serduszka pieczemy w folii aluminiowej pod przykryciem polane marynatą przez około 20 minut.

  • Na 5 minut przed końcem pieczenia należy szaszłyki odsłonić tak, żeby serduszka lekko się przyrumieniły.

  • Serduszka pieczemy razem z ziemniakami w temperaturze 170°C w termoobiegu około 20-30 minut.

Ocena: 3,6