Szaszłyki z kurzych serduszek: przepis na grillowane serduszka po brazylijsku

2021-04-01
Szaszłyki z serduszek drobiowych po brazylijsku
Autor: thinkstockphotos.com Szaszłyki z serduszek drobiowych można przyprawić również na sposób azjatycki
łatwy
30 min
4

Grillowane szaszłyki z kurzych lub drobiowych serduszek to przepis prosto z Brazylii. W ten sposób można przygotować pyszne danie z taniego mięsa ale pełnowartościowego mięsa drobiowego. Wypróbujcie przepis na szaszłyki z kurzych serduszek i cieszcie się ich smakiem w gronie rodziny i przyjaciół.

SKŁADNIKI

  • 1 kg serduszek drobiowych
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z 3 szczyptami soli. Do czosnku wciskamy sok z jednej dużej cytryny. Dodajemy 3 łyżki oleju.
  • Serduszka myjemy i oczyszczamy ze zbędnych żyłek lub tłuszczyku. Wkładamy do marynaty i chowamy na całą noc lub przynajmniej na godzinę do lodówki.
  • Na drugi dzień serduszka nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
  • Serduszka pieczemy w folii aluminiowej pod przykryciem polane marynatą przez około 20 minut.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia należy szaszłyki odsłonić tak, żeby serduszka lekko się przyrumieniły.
  • Serduszka pieczemy razem z ziemniakami w temperaturze 170°C w termoobiegu około 20-30 minut.