Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką: przepis

Szaszłyki drobiowe z zieloną papryką: przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szaszłyki drobiowe z papryką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szaszłyki to doskonałe danie zarówno na grilla, jak i na obiad przygotowywany w piekarniku. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata dla mięsa. Sprawdź jak zrobić szaszłyki drobiowe z zieloną papryką.

Składniki

  • pierś z kurczaka

  • 2 zielone papryki

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

  • sok z cytryny

  • łyżka otartej skórki z cytryny

  • łyżeczka pieprzu ziołowego

  • sól

  • rozmaryn

  • łyżeczka ziaren kolendry rozgniecionych w moździerzu

  • szczypta cukru

  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę pokroić w dość dużą kostkę i odstawić na bok,

  • Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i włożyć  do marynaty sporządzonej z pozostałych składników. Miseczkę z kurczakiem szczelnie owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 3-6 godzin.

  • Następnie przygotować szaszłyki nadziewając na przemian paprykę i mięso.

  • Piec na grillu lub w piekarniku (25 minut w temperaturze 180 stopni).

Ocena: 0