Świąteczna pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz [WIDEO]

Świąteczna pieczeń z dziczyzny według Ewy Wachowicz [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczeń z dziczyzny będzie soczysta, jeśli podczas pieczenia będzie regularnie podlewana sosem z ziołami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 200 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ewa Wachowicz poleca przepis na pieczeń świąteczną w czerwonym winie, z ziołowa marynatą. Sprawdź, jak upiec soczystą pieczeń z  z dziczyzny według receptury szefowej programu "Ewa gotuje". Oto przepis!

Składniki

  • 2 kg dziczyzny (sarna, jeleń lub daniel) na pieczeń

  • 20 dag słoniny pokrojonej w cienkie paseczki

  • 2-3 łyżki oleju

  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

  •  

  • Marynata:

  • 2 łyżeczki ziaren jałowca

  • 2 łyżeczki ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • 4 goździki

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dziczyznę prze pieczeniem trzeba marynować - Ewa Wachowicz proponuje użycie suchej ziołowej marynaty. Jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i dwa goździki mielimy w młynku do pieprzu lub rozbijamy w moździerzu.

  • Na suchej patelni rozgrzewamy sól i dodajemy zmielone przyprawy, mieszamy kilka sekund, by wysoka temperatura uwolniła z ziół wszystkie olejki eteryczne.

  • Gasimy płomień pod patelnią i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

  • Mięso naszpikować słoniną obsypaną połową marynaty i natrzeć resztą przyprawy. Włożyć na dobę do lodówki.

  • Następnie ze wszystkich stron obsmażyć mięso w oliwie i przełożyć do gęsiarki.

  • Na patelnię wlać czerwone wino, chwilę podgrzewać (by płyn "zebrał" cały smak spod mięsa), po czym dodać do pieczeni.

  • Gęsiarkę włożyć na ok. 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

  • Podczas pieczenia co 15-20 minut zaglądać do mięsa i polewać je sosem spod pieczeni. Jeśli winny płyn zbyt szybko wyparuje, podlać bulionem lub przegotowaną wodą.

Ocena: 2,7