Satay z indyka z dipem curry: przepis na indyka po indonezyjsku

2021-03-29
materiały prasowe Kamis
Satay z indyka z dipem curry
Autor: materiały prasowe Kamis Satay z indyka doskonale smakuje z ostrym sosem z dodatkiem curry
łatwy
25 min
4

Satay to malajsko - indonezyjskie danie, które składa się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, jagnięciny, wołowiny, a nawet ryby, nadzianych na patyczki bambusowe. Mięso jest grillowane lub pieczone nad ogniskiem (z drewna lub węgla) i podawane z ostrymi sosami.

SKŁADNIKI

  • 600 g fileta z indyka
  • 1 mango
  • 1/2 ananasa
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • marynata orientalna, np. Kamis
  • musztarda z curry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indyka pokrój w cienkie paski, wymieszaj z marynatą orientalną, odstaw na kilka godzin.
  • Następnie nadziej na patyki do szaszłyków i smaż na ruszcie.
  • Podawaj z jogurtem wymieszanym z 3 łyżkami musztardy z curry i 1 łyżką miodu oraz ze świeżymi owocami.
materiały prasowe Kamis