Roladki z kurczaka nadziewane bakaliami i kiełkami: przepis na danie fit

Roladki z kurczaka nadziewane bakaliami i kiełkami: przepis na danie fit

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Roladki z piersi kurczaka nadziewane bakaliami i kiełkami to danie zdrowe i lekkostrawne

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Dania mięsne nie muszą być tłuste i tuczące, wystarczy skorzystać z odpowiedniego przepisu i stworzyć danie fit, które są przede wszystkim zdrowe. Skorzystajcie z prostego przepisu na bakaliowe roladki z kurczaka nadziewane kiełkami!

Składniki

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 40 g sera białego
  • 1 łyżka kefiru lub jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki miodu gryczanego
  • 20 g bakalii
  • szczypta pieprzu
  • szczypta papryki słodkiej mielonej
  • 2 listki posiekanej świeżej mięty
  • tymianek, rozmaryn, kolendra
  • 10 g kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 120 g brokułów

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z oliwy i przypraw przygotować marynatę, w której zanurzyć przecięte na cienkie plastry i rozbite lekko tłuczkiem płaty z piersi kurczaka

  • Z sera, kefiru, miodu, posiekanych drobno bakalii, mięty i kiełków przygotować farsz.

  • Płaty kurczaka posmarować farszem i zwinąć w roladki - spiąć je wykałaczkami lub zasznurować nicią.

  • Brokuły gotować na parze.

  • Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC lub gotować na parze z brokułami - warto pamiętać, że zaczynamy gotowanie od roladek, które potrzebują ok 30 minut. a brokuły - jeśli mrożone - będą potrzebowały ok. 15 minut, nie więcej.