Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rolada grzybowa z pieczarkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Rolada wieprzowa nadziewana pieczarkami sprawdzi się na rodzinny obiad albo przyjęcie, będzie też ozdobą świątecznego stołu, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki, sól

  • Farsz:

  • 20 dag mielonej wieprzowiny,

  • 15 dag chudego, surowego boczku,

  • 10 dag pieczarek,

  • 3 łyżki bułki tartej,

  • 2 jajka,

  • 1 cebula,

  • 2 łyżeczki masła,

  • 1/4 łyżeczki mielonego, zielonego pieprzu,

  • sól

  • Sos:

  • 5 dag masła,

  • 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej,

  • 1 1/2 szklanki mleka,

  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyć, rozkroić wzdłuż dłuższego boku, nie docinając do końca, tak aby po rozłożeniu powstał duży, cienki płat, lekko rozbić i posolić, odstawić.

  • Przygotować farsz. Pieczarki pokroić na plasterki i podusić chwilę na maśle. Boczek pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej patelni. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrobić na masę. Na płacie mięsa rozłożyć farsz i zawinąć roladę. Wierzch mięsa naciąć w ukośną kratkę.

  • Roladę obwiązać bawełnianą nicią i owinąć folią aluminiową, zostawiając mały otwór na wydobywanie się pary. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Następnie odwinąć folię i piec roladę jeszcze około 15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce.

  • Przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, a następnie zagotować, stale mieszając i dalej gotować na małym ogniu. Sos doprawić solą, pieprzem, przyprawą curry i sokiem z cytryny. Roladę podawać pokrojoną w plastry i polać sosem.