Pleskawica: kotlety mielone z kuchni bałkańskiej

Pleskawica: kotlety mielone z kuchni bałkańskiej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kotlety mielone rodem z Bałkanów to pleskawica

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pleskawica to smaczne mięsne danie z kuchni bałkańskiej. Masz ochotę na nowe smaki i potrawy? Wypróbuj pleskawicę - czyli kotlety mielone, ale robione inaczej niż u nas w kraju.

Składniki

  • po pół kilo wieprzowego i wołowego mięsa mielonego, 

  • 1 cebula, 

  • 2- 3 ząbki czosnku,

  • papryka czerwona, 

  • zielona pietruszkę, 

  • świeża mięta,

  • do przyprawienia łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kroimy paprykę, pietruszkę, miętę, cebulę, czosnek, mieszamy składniki z mięsem, doprawiamy.

  • Formujemy płaskie okragłe kotlety, przypominające  hamburgery. Układamy na grillu lub na patelni grillowej z rozgrzanym olejem.

  • Jeśli zostanie nam papryka czy cebula, wrzućmy to na gorącą patelnię, utworzy się pyszny sos.

  • Jak łatwo zauważyć wyjątkowego smaku kotletom daje mięta, a przede wszystkim papryka.