Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej

Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysta pierś kurczaka idealnie upieczona w punkt

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-miodowej pieczone w piekarniku smakują po prostu genialnie. 

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • 150 g  jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki miodu pszczelego

  • 3 łyżeczki czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka przeciąć wzdłuż na 2 kotlety. Lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby wyrównać grubość. 

  • Jogurt wymieszać z miodem i przyprawami, tą mieszaniną zalać sznycle wycięte z piersi, tak aby zostały dokładnie pokryte.

  • Zamarynowane w jogurcie i miodzie piersi odstawić do lodówki na 3 godziny lub nawet na całą noc.

  • Piersi wyjąć z marynaty i na dobrze rozgrzanej patelni obsmażyć z obu stron. Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. 

  • Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6