Pierś indyka w ziołach prowansalskich - sprawdzony przepis

Pierś indyka w ziołach prowansalskich - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zioła prowansalskie dodają smaku delikatnemu mięsu z piersi indyka

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jak zrobić pierś indyka w ziołach prowansalskich? Podpowiadamy, że to dobrze dobrana kompozycja przypraw tworzy to danie. Wypróbuj nasz przepis!

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka

  • łyżka zmielonej szałwii

  • łyżka zmielonego tymianku

  • łyżka zmielonego rozmarynu

  • łyżka majeranku

  • oliwa z oliwek

  • 200 ml białego wina

  • 100 ml mleka

  • 250-500 ml bulionu

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piersi z indyka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy obustronnie na oliwie z oliwek.

  • Posypujemy mieszanką ziół i dalej smażymy.

  • Dodajemy wino i po chwili, gdy lekko wyparuje, dolewamy mleko.

  • Doprowadzamy do wrzenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 90-100 minut.

  • Raz na jakiś czas obracamy mięso. Wyjmujemy, gdy będzie miękkie.

  • Przelewamy sos, jaki powstał podczas pieczenia do naczynia, a następnie blendujemy stopniowo dodając bulionu.

  • Jeżeli chcemy, by sos był gęstszy doprowadzamy go na ogniu do wrzenia.

  • Kroimy mięso na plastry i podajemy podane sosem.

  • Jako dodatki pasuję ziemniaki z wody, gotowane warzywa lub surówki z sezonowych warzyw.

Ocena: 0