Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis

Makaron zapiekany z rzodkiewkami - oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Rzodkiewka - niedoceniany składnik wielu dań.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rzodkiewki najchętniej i najczęściej zjadamy na surowo, ale smaczne są również na gorąco – duszone, zapiekane, smażone w cieście czy marynowane. Podajemy oryginalne przepisy na danie z rzodkiewek.

Składniki

  • 3 pęczki rzodkiewek

  • 20 dag szynki pokrojonej w paseczki

  • 200 ml wywaru drobiowego

  • 150 ml śmietanki 30 proc.

  • 10 dag żółtego sera

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • kilka gałązek natki pietruszki

  • sól

  • pieprz

  • tłuszcz do wysmarowania formy

  • makaron

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki lub w plasterki.

  • Zrobić zasmażkę z mąki, masła i wywaru drobiowego, dodać śmietankę.

  • Ugotować makaron.

  • Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem.

  • Do wysmarowanego tłuszczem naczynia włożyć makaron wymieszany z rzodkiewkami i szynką, zalać sosem, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. piekarniku przez ok. 25 min.

  • Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Ocena: 0