Mostek cielęcy z kasztanami: przepis na wykwintne danie na obiad w karnawale
2021-04-01
średni
120 min
4
Mostek cielęcy z farszem z kasztanów wygląda znakomicie i równie dobrze smakuje.
Polecamy również: Frytki belgijskie, Sałatka makaronowa z krewetkami oraz Karczochy nadziewane jagnięciną
Sprawdź także >>> Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować
SKŁADNIKI
- 2 kg mostka cielęcego
- 0,5 kg kasztanów jadalnych
- 200 g wątróbki drobiowej
- 150 g masła
- 2 cebule
- natka pietruszki
- koniak
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso opłucz, osusz. Wytnij kieszeń, odcinając częściowo mięso od kości.
- Zagotuj wodę, osól. Gotuj w niej kasztany przez ok. 45 minut.
- Po tym czasie kasztany osącz z wody i obierz.
- Wątróbkę, cebulę i natkę posiekaj, posól, popieprz i polej koniakiem.
- W garnku rozpuść 75 g masła i podsmaż na nim wątróbkę, cebulę i pietruszkę.
- Posiekaj kasztany na grube kawałki i dodaj do wątróbki i innych składników.
- Przestudzonym nadzieniem nafaszeruj mostek.
- Zszyj bawełnianą nicią.
- Nastaw piekarnik na 200 st. C.
- Pozostałe masło pokrój na wiórki i wyłóż nim brytfannę.
- Mostek posól, popieprz i przełóż do naczynia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 1,5-2 godzin.
- Co jakiś czas polewaj mięso sosem powstałym z pieczenia.