Medialiony drobiowe z ziemniakami podpiekanymi i sałatką: przepis na pełen obiad w niecałe pół godziny

Medialiony drobiowe z ziemniakami podpiekanymi i sałatką: przepis na pełen obiad w niecałe pół godziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Medaliony drobiowe z ziemniakami podpiekanymi i sałatką: przepis na pełen obiad w niecałe pół godziny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Medaliony drobiowe z ziemniakami podpiekanymi i sałatką, to propozycja na błyskawiczny obiad (w niecałe pół godziny), który na dodatek jest niskokaloryczny i zawiera mnóstwo witamin. Taki obiadek chętnie zjedzą dzieci.

Składniki

  • MEDALIONY:
  • 400 g filetów drobiowych
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • kilka kropel oleju sezamowego
  • kilka kropel tabasco
  • kilka kropel octu jabłkowego
  • ZIEMNIAKI:
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szczypty ulubionych ziół
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • SAŁATKA:
  • 1/2 główki sałaty
  • 1/2 ogórka
  • 1 pomidor
  • 6 rzodkiewek
  • 1 szczypiorek
  • 1 małe op. jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane i pokrojone w kawałki ziemniaki zalej wrzątkiem i gotuj. 

  • W tym czasie pokrój filety drobiowe w niewielkie medaliony ok. 2-6 cm. Do roztrzepanego jajka dodaj: sól, pieprz, brandy, olej sezamowy, tabasco i ocet.

  • Wszystko wymieszaj, włóż kotlety i ponownie wymieszaj.

  • Ugotowane ziemniaki pokrój w plasterki, ułóż na blasze, skrop oliwą, posyp ziołami i pieprzem ziołowym, wstaw do piekarnika na 6-10 minut.

  • Sałatę porwij na drobne kawałki, pokrój w plasterki obrany ogórek, a pomidor bez skórki w cząstki, dodaj pokrojone rzodkiewkę i szczypiorek. Warzywa polej schłodzonym jogurtem wymieszanym z odrobiną pieprzu, soli i cukru. 

  • Na rozgrzanym na patelni tłuszczu smaż kotlety na rumiano z obu stron. Podaj z posypanymi koperkiem ziemniakami i sałatką.