Marynata do mięsa z czarnuszką: oryginalny przepis

Marynata do mięsa z czarnuszką: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czarnuszka jest aromatyczna i zdrowa - pobudza trawienie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czarnuszka robi coraz większą karierę w kuchni - kupujemy już nie tylko pieczywo nią posypane, ale samodzielnie chcemy ja stosować do przygotowywania potraw. Ze względu na swój dośc zdecydowany smak i aromat czarnuszka wybitnie pasuje do dań wytrawnych - nie tylko pieczywa, ale też do mięs. Podajemy przepis na marynatę do mies z czarnuszką.

Składniki

  • 1 łyżka zmielonej czarnuszki

  • 1 łyżka keczupu

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Tak przygotowaną marynatą smarujemy wcześniej lekko obgotowane żeberka (lub inne mięso) i odstawiamy do lodówki na godzinę.

  • Mięso pieczemy na grillu, możemy przed samym pieczeniem ponownie je posmarować marynatą.

tip dnia

Czarnuszkę warto dodawać nie tylko do wytrawnych wypieków, ale też stosować jako dodatek do mięs. Jej właściwości sprawią, że mięsa będą lepiej przez nas trawione, bo czarnuszka wspomaga wydzielanie żółci i poprawia trawienie.

Ocena: 0