Kurczak nabity w butelkę, czyli jak upiec kurczaka na piwie

Kurczak nabity w butelkę, czyli jak upiec kurczaka na piwie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak nabity w butelkę, czyli jak upiec kurczaka na piwie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dzień chłopaka to dobra okazja, by przyrządzić kurczaka nabitego w butelkę, czyli kurczaka na piwie. Tak upieczony kurczak ma idealnie przypieczoną skórkę a w środku jest mięciutki i na dodatek przesiąknięty piwnym aromatem. Zrób swojemu mężczyźnie taki prezent, na pewno będzie wdzięczny.

Składniki

  • kurczaka (około 1,5 kg, nie więcej!),
  • butelkę jasnego piwa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczkę ziołowego i czarnego pieprzu,
  • łyżeczkę słodkiej papryki,
  • łyżeczkę mielonego imbiru (jeśli lubisz),
  • sól,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyść i umyj kurczaka. Wymieszaj pieprz ziołowy i czarny, paprykę, imbir, rozgnieciony czosnek i sól z trzema łyżkami oliwy. Tak przygotowanymi ziołami natrzyj kurczaka z zewnątrz i w środku. Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, pozostań przy dużej ilości słodkiej papryki, soli, czosnku i oliwie. Odstaw na około 1 godzinę. W tym czasie wyszoruj butelkę z piwem i najlepiej pozbądź się naklejki.

  • Gdy minie godzina odkąd marynujesz kurczaka w przyprawach, otwórz piwo i na butelkę nasadź kurczaka tak, żeby szyjka od butelki wystawała ponad nim. Butelkę z kurczakiem ustaw w żaroodpornym naczyniu i wstaw razem do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 1 godziny i 20-30 minut.

  • Przez ten czas do piekarnika nie musisz nawet zaglądać. Gdy piwo w butelce podgrzeje się, wypływa po troszeczku na kurczaka, a to sprawia, że jego skórka pięknie się podpieka, mięso nie wysycha, a danie nabiera wspaniałego aromatu.