Drobiowe pulpety na żółtym ryżu - smaki Indonezji

2021-03-29
Dominika Olszyna
Drobiowe pulpety na żółtym ryżu - smaki Indonezji
Autor: Shutterstock Drobiowe pulpety na żółtym ryżu - smaki Indonezji
łatwy
20 min
4

Popróbujmy smaków Indonezji. Prezentujemy bardzo ciekawy i nieskomplikowany przepis na drobiowe pulpety, podawane na aromatycznym żółtym ryżu.

SKŁADNIKI

  • Na 20 pulpetów:
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • Przepis na żółty ryż:
  • 1 opakowanie ryżu długoziarnistego
  • 1 łyżka soli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 puszka mleczka kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, a resztę moczymy w zimnej wodzie. Przekręcone przez maszynkę mięso łączymy z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Kroimy połowę selera w kostkę, a resztę odkładamy do dekoracji. Odciśnięte z wody pieczywo łączymy z mięsem, cebulą, czosnkiem, selerem, a na końcu jajkiem. Całość dokładnie mieszamy, by jajko połączyło składniki. Na koniec przyprawimy solą i pieprzem, wkładamy do lodówki na godzinę.
  • Wyrabiamy kuleczki ok. 3 cm każda, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni. Gdy będą zrumienione wykładamy na talerz i dekorujemy listkami selera. Podajemy z żółtym ryżem.
  • Żółty ryż: gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdy będzie gotowy i odsączony wlewamy mleczko kokosowe. Stawiamy ponownie na gazie i dodajemy cebulę oraz czosnek, przyprawiamy i gotujemy około 15 minut. Kuleczki kładziemy na ryżu i podajemy talerz udekorowany na przykład plasterkami limonki.
Dominika Olszyna