Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki [WIDEO]

Domowa fasolka po bretońsku: przepis babci Irenki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Fasolka po bretońsku to porcja zdrowego białka i mikroelementów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Lubisz domową fasolkę po bretońsku? To danie idealne na chłodne jesienne i zimowe dni. Wypróbuj przepis babci Irenki  na smaczną fasolkę po bretońsku.

Składniki

  • 50 dag fasoli
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.

  • Następnego dnia odlać wodę, zalać fasolę świeżą wodą i gotować do miękkości razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pokrojonym boczkiem i kiełbasą.

  • Gdy fasola będzie miękka, doprawić cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.

  • Dodać koncentrat pomidorowy.

  • Zasmażyć mąkę na smalcu, dodać do fasolki, przyprawić roztartym czosnkiem.

Zamiast fasolki wolisz inne strączkowe? Na przykład cieciorkę? ZOBACZ WIDEO: