Dolma, dolmasi, dolmades - mięso mielone w liściach winorośli: przepis kuchni tureckiej [WIDEO]

Dolma, dolmasi, dolmades - mięso mielone w liściach winorośli: przepis kuchni tureckiej [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dolma to przysmak kuchni greckiej i tureckiej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dolmasi to danie podawane w każdej części Turcji. Jedzone jest też w całej Grecji. Jego oryginalna turecka nazwa brzmi: Etli Yaprak Dolmasi. Gdy nie ma świeżych liści winorośli, można je zastąpić kiszonymi. Sprawdź, jak przygotować je w domu.

Składniki

  • 60-80 surowych liści winorośli

  • 400 ml wody

  • łyżeczka soli

  • 300 g mielonego mięsa

  • 75 g ryżu

  • 2 średnie cebule

  • pęczek natki pietruszki

  • 1 łyżka stołowa suszonej mięty

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • 60 ml wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście myjemy, usuwamy szypułki i gotujemy na wolnym ogniu w osolonej wodzie przez 4-5 minut.

  • Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i osuszamy, wodę z gotowania liści zachowujemy.

  • Ryż mieszamy z mięsem mielonym, dobrze pokrojoną cebulą i natką, miętą, przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.

  • Dodajemy wodę, dokładnie mieszając.

  • Nakładamy półtorej łyżeczki nadzienia na odwrotną stronę każdego liścia.

  • Formujemy maleńkie gołąbki (sarmas) tak, by miały 1,5 cm średnicy i 3 cm długości.

  • Rozkładamy szypułki i podarte liście na dnie płytkiego rondla.

  • Układamy na nich gołąbki.

  • Podgrzewamy wodę z gotowania liści, zalewamy gołąbki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do czasu uzyskania miękkości ryżu.

  • Odstawiamy z ognia.

  • Podajemy na gorąco z gęstym jogurtem doprawionym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Ocena: 0