Zapiekanka kalafiorowa - przepis na ciekawe danie

Zapiekanka kalafiorowa - przepis na ciekawe danie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zapiekanka kalafiorowa - przepis na ciekawe danie.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przepis na zapiekankę kalafiorową. Zdrowe, smaczne i proste w przygotowaniu danie. Przekonaj się o tym sam. Sprawdź nasz przepis.

Składniki

  • 1 kalafior

  • 300 g pieczarek

  • 2 małe cebule

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2 duże pomidory

  • 5 łyżeczek oleju

  • śmietana do zup

  • 200 g szynki

  • 200 g sera w plastrach

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście i głąb kalafiora odkrój. Podziel kalafior na różyczki. Gotuj je w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut aż do momentu, kiedy kalafior będzie lekko twardawy. To ważne, żeby nie rozgotować kalafiora, zwłaszcza kiedy będzie on jeszcze zapiekany. 

  • Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę drobno w kostkę.

  • Warzywa duś na rozgrzanej na oleju patelni. Dopraw przyprawami - solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

  • Dodaj do całości śmietanę, wszystko wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

  • Do pieczarek dodaj szynkę i pietruszkę - szynkę pokrój w cienkie paseczki, a natkę drobno posiekaj. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Do żaroodpornego naczynia, posmarowanego masłem, włóż kalafiora, przełóż zawartość patelni, którą równomiernie rozprowadź. Na całość wyłóż plastry doprawionego ziołami pomidora.

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.

  • Zapiekankę piecz przez około 10 minut.

  • Po tym czasie na zapiekance ułóż plastry sera i piecz dalej w piekarniku przez kolejne 5-10 minut.

Ocena: 0