Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem

Risotto verde - dobry przepis na ryż ze szpinakiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Risotto verde szczególnie smakuje wiosną

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Specjalność kuchni włoskiej - zielone risotto. Wykwintne dzięki dodatkowi białego wina, sycące i zdrowe. Do tego łatwe w przygotowaniu i to na jednej patelni! Podajemy przepis na ryż ze szpinakiem.

Składniki

  • 1,5 - 1,75 litra bulionu warzywnego,

  • 225 g białego ryżu,

  • 225 g listków młodego szpinaku,

  • 2 pory,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 300 ml białego wytrawnego wina,

  • 4 łyżki wymieszanych świeżych ziół (np. bazyli, tymianku, mięty itp.),

  • 3 łyżki naturalnego jogurtu,

  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku,

  • ewentualnie tarty parmezan i orzeszki piniowe do posypania.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podgrzej bulion warzywny. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż pokrojone w paski pory i zmiażdżony czosnek. Dodaj ryż (umyty, osuszony). Cały czas mieszając, smaż przez 2-3 minuty. Zalej ryż połową wina i niewielką ilością bulionu warzywnego. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj resztę wina i kolejną porcję bulionu. Zmniejsz ogień lub moc płyty grzewczej. Ugotuj ryż do miękkości, stopniowo dolewając bulion i nie zapominając o mieszaniu risotto (w przeciwnym razie może się przypalić). Dodaj do ryżu posiekane zioła oraz listki szpinaku. Dopraw risotto do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Duś przez 2-3 minuty. Na koniec dolej do risotto naturalny jogurt. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj na ciepło, posypane odrobiną parmezanu.

Ocena: 5