Pilaw z bakłażanem: dobry przepis

2021-03-29
Pilaw z bakłażanem: dobry przepis
Autor: Shutterstock Pyszny pilaw z bakłażanem i innymi warzywami  to doskonały pomysł na bezmięsny obiad
łatwy
35 min
4

Pilaw z bakłażanem to prosty sposób na wegetariański pilaw - danie smaczne i proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na obiad, jak i kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan pokrojony w kostkę,
  • 2 posiekane cebule,
  • 1 szklanka ryżu basmati,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 1/4 szklanki rodzynek,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1 duży pomidor,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1,5 szklanki wody sól.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana zalać wodą, wsypać sól i odstawić na pół godziny. Potem odcedzić, mocno odcisnąć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Poddusić na 2 łyżkach oliwy.
  • Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę, dodać ryż i smażyć 2 -3 minuty, stale mieszając.
  • Wlać wodę, dodać rodzynki, cynamon, sól i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż ryż będzie miękki.
  • Dodać pokrojonego pomidora i przestudzone bakłażany.
  • Przykryć i odstawić na 5 minut.
  • Odkryć i odstawić na kolejne 10 minut. Dodać koperek i wymieszać.