Pilaw z bakłażanem: dobry przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Pilaw z bakłażanem to prosty sposób na wegetariański pilaw - danie smaczne i proste w przygotowaniu. Idealne zarówno na obiad, jak i kolację.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan pokrojony w kostkę,
- 2 posiekane cebule,
- 1 szklanka ryżu basmati,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 1/4 szklanki rodzynek,
- 3/4 łyżeczki cynamonu,
- 1 duży pomidor,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1,5 szklanki wody sól.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana zalać wodą, wsypać sól i odstawić na pół godziny. Potem odcedzić, mocno odcisnąć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Poddusić na 2 łyżkach oliwy.
- Na pozostałej oliwie zeszklić cebulę, dodać ryż i smażyć 2 -3 minuty, stale mieszając.
- Wlać wodę, dodać rodzynki, cynamon, sól i zagotować.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż ryż będzie miękki.
- Dodać pokrojonego pomidora i przestudzone bakłażany.
- Przykryć i odstawić na 5 minut.
- Odkryć i odstawić na kolejne 10 minut. Dodać koperek i wymieszać.