Pierogi z białym makiem i ryżem

Pierogi z białym makiem i ryżem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierogi z białym makiem są słodkie i delikatne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierogi z białym makiem mogą być smacznym daniem obiadowym lub stanowić deser. Smakują nieziemsko o każdej porze.

Składniki

  • Ciasto:

  • 400 gram mąki

  • 200 ml ciepłej wody

  • 1 jajko

  • sól

  •  

  • Farsz:

  • 200 g masy makowej z białego maku

  • 150 g ugotowanego na miękko ryżu

  • 1 żółtko

  •  

  • Sos:

  • 1/3 kostki masła

  • 3 łyżki miodu

  • wanilia

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagnieść ciasto na pierogi. Składniki farszu połączyć  i wymieszać.

  • Ciasto wałkować na cienkie placki wy wycinać z nich niewielkie kółeczka (np. szklanką).

  • Na kawałki ciasta nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić.

  • Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 min od wypłynięcia.

  • Roztopić masło z miodem i wanilią i polać nim pierogi.

  • Posypać delikatnie makiem.

Ocena: 5