Pieczone pierogi z kurkami - pomysły na kurki [WIDEO]

Pieczone pierogi z kurkami - pomysły na kurki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone pierogi z kurkami to rodzaj pasztecików do zupy lub na piknik.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak smacznie przyrządzić kurki? Możesz zrobić pierogi z farszem z tych  pysznych grzybów leśnych. Kurki doskonale nadają się do faszerowania nimi  naleśników, gołąbków czy pierogów - nie są wodniste i nie rozpadają się.

Inne dania z kurkami:

Kurki duszone z cebulą na zimę

Kurki po góralsku: zapiekane z oscypkiem

Składniki

  • ciasto półkruche:

  • 20 dag mąki

  • 10 dag zimnego masła

  • 3 łyżki zimnej wody

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • jajko do smarowania ciasta

  • sól

  • farsz:

  • 20 dag kurek

  • 2 łyżki tartej bułki

  • mała cebula

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę posiekać z zimnym masłem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki zimnej wody i zagnieść ciasto.

  • Włożyć do lodówki na 30 minut.

  • Umyte kurki dusić na maśle, aż przestaną puszczać sok. Wystudzić i przekręcić przez maszynkę do mielenia.

  • Cebulę drobno posiekać i przesmażyć. Połączyć z kurkami, doprawić solą i pieprzem.

  • Jak przestygnie dodać bułkę tartą.

  • Ciasto rozwałkować na placek grubości 4 mm.

  • Za pomocą kubka wyciąć kółka. Na każdym ułożyć porcje farszu i dokładnie zlepić brzegi.

  • Pierogi posmarować rozmąconym jajkiem, ułożyć na blasze i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. C.

Ocena: 0