Kalerepka faszerowana warzywami: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Poznaj nasz przepis na kalarepę faszerowaną warzywami. Kalarepa to nieco niedoceniane warzywo, a szkoda, bo nie tylko jest zdrowa i ma wyjątkowo ciekawy smak, ale też jest doskonałym surowcem kulinarnym - można z niej przygotować smaczne sałatki, zupę, a także ją faszerować. Mięsem - dla wielbicieli mięsa, albo warzywami - dla tych, którzy mięsa nie jedzą.
SKŁADNIKI
- 4 kalarepy
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- 1/2 czerwonej pparyki
- 1/2 bakłazana
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło klarowane
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepy obrać, odkroić zdrewniałe spody. Włożyć do gorącego bulionu, gotować ok. 15 minut, na małym ogniu. Wyjąć i wystudzić, bulion zachować.
- Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebule zeszklić na maśle, dodać czosnek i pozostałe warzywa. Podsmażyć, a następnie wlać 3/4 szklanki bulionu, dusić 10 minut. Doprawić do smaku.
- Z podgotowanych kalarep odciąć wierzchy, wydrążyć środek, pokroić i dodać do duszonych warzyw.
- Nadziać kalarepki przygotowanym farszem, przykryć wierzchami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150ºC przez 10 minut. Można podlać pozostałym bulionem, posypać serem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.