Kalerepka faszerowana warzywami: przepis

2021-03-29
Kalerepka faszerowana warzywami: przepis
Autor: Shutterstock Kalarepa, zwłaszcza nieco wyrośnięta, doskonale nadaje się do faszerowania.
łatwy
35 min
4

Poznaj nasz przepis na kalarepę faszerowaną warzywami. Kalarepa to nieco niedoceniane warzywo, a szkoda, bo  nie tylko jest  zdrowa i  ma wyjątkowo ciekawy smak, ale też jest  doskonałym surowcem kulinarnym - można z niej przygotować smaczne sałatki, zupę, a także ją faszerować. Mięsem - dla wielbicieli mięsa, albo  warzywami  - dla tych, którzy  mięsa nie jedzą.

SKŁADNIKI

  • 4 kalarepy
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1/2 czerwonej pparyki
  • 1/2 bakłazana
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalarepy  obrać, odkroić zdrewniałe spody. Włożyć do gorącego bulionu, gotować ok. 15 minut, na małym ogniu. Wyjąć i wystudzić, bulion zachować.
  • Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebule zeszklić na maśle, dodać czosnek i pozostałe warzywa. Podsmażyć, a następnie  wlać 3/4 szklanki bulionu, dusić 10 minut. Doprawić do smaku.
  • Z podgotowanych kalarep odciąć wierzchy, wydrążyć środek, pokroić i dodać do duszonych warzyw.
  • Nadziać kalarepki  przygotowanym farszem, przykryć wierzchami i  ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Zapiekać w piekarniku  nagrzanym do 150ºC przez 10 minut. Można podlać pozostałym bulionem, posypać serem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.