Fenomenalne kotlety ziemniaczane z grzybami leśnymi lub pieczarkami

Fenomenalne kotlety ziemniaczane z grzybami leśnymi lub pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety ziemniaczane z grzybami są po prostu fenomenalne. Proste w wykonaniu z łatwo dostępnych produktów. Jedyny problem to grzyby leśne - podgrzybki, ale poza sezonem można je zastąpić grzybami mrożonymi lub hodowlanymi, takimi jak pieczarki, czy boczniaki. 

Składniki

  • 5-7 ziemniaków średniej wielkości

  • 1 jajko

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

  • 4 łyżki mąki

  • 150 g świeżych grzybów leśnych np. podgrzybków lub hodowlanych np. pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc, jak na puree.

  • Do ziemniaczanego puree dodać 1 rozmącone jajko, mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.

  • Teraz pora na nadzienie: Podgrzybki oczyścić, opłukać, pokroić i obgotować przez 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić.

  • Cebulę oczyścić, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodać obgotowane podgrzybki i dusić jeszcze 5-7 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.

  • Z ciasta uformować gruby wałek, podzielić go na równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na placuszek. Na środku placuszka ułożyć nadzienie. Zalepić szczelnie brzegi.

  • Kotlety panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

  • Podawać polane śmietaną lub jogurtem.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,0