Falafel: wegetariańskie danie arabskie. Sposób na pyszny falafel

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
falafel-wegetarianskie-arabskie-danie-sposob-na-pyszny-falafel.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Falafel to jedno z najbardziej znanych dań kuchni arabskiej. Jest łatwe do przygotowania i zdrowe z powodu dosonałych właściwości ciecierzycy
łatwy
20 min
4

Falafel to smażone kulki lub kotleciki z przyprawionej ciecierzycy bądź bobu z sezamem. To bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Często podawany jest w barach typu fast food jako alternatywa kebabu w picie. Jak w domu przygotować falafel?

Falafel przyrządza się bardzo łatwo. Musimy tylko pamiętać, żeby już dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę lub suszony bób. Powinna moczyć się ok. 12 godzin.

SKŁADNIKI

  • 400 g ciecierzycy
  • cebula
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka nasion kuminu
  • łyżeczka suszonej kolendry
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę moczymy dzień wcześniej w dużej ilości wody.
  • Następnego dnia odcedzamy wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, kminek, kolendrę, sól i pieprz.
  • Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Następnie z tak przygotowanej ciecierzycy formujemy kulki lub małe kotleciki i smażymy na oleju na złoty kolor.  Jeśli ciasto jest zbyt luźne i się rozpada, zagęszczamy je mąką.
  • Usmażone kotleciki odsączamy z tłuszczu, układając je jeden przy drugim na papierowym ręczniku.
  • Można podawać jako samodzielne danie np. z dipem jogurtowym lub jako dodatek do innych potraw.
Dagmara Kijanowska