Amarantus z warzywami: przepis

2021-03-29
Szarłat (amarantus) z warzywami
Autor: photos.com Z amarantusa można przygotować wiele smacznych potraw
łatwy
45 min
4

Amarantus, czyli szarłat, choć mówi się o nim pseudozboże, jest bardziej wartościowy niż ryż. Dlatego warto dodawać go do tradycyjnych potraw warzywnych. W takich daniach wykorzystujemy ziarno amarantusa, a nie popping (ziarna prażone).

SKŁADNIKI

  • 20 dag nasion amarantusa
  • 3/4 litra wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 marchewki
  • por
  • seler
  • strąk papryki
  • 3 ziemniaki
  • tymianek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nasiona amarantusa zalej potrójną ilością wody, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 15 minut.
  • Warzywa oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż ziemniaki, marchewki, seler, por, paprykę.
  • Warzywa zalej wodą i duś pod przykryciem ok. pół godziny.
  • Pod koniec duszenia wymieszaj z ugotowanym amarantusem.
  • Przypraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.