Wykwintne ciasteczka orzechowe
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wykwintne ciasteczka orzechowe nie są trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników i chwila uwagi, aby przygotować pyszne, chruiące, bardzo orzechowe smakołyki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 120 g cukru
- 20 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 białko
- Masa:
- 1 niepełna szklanka śmietanki
- 120 g zmielonych orzechów włoskich
- 120 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny.
- Wymieszać orzechy, z cukrem i śmietanką i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić.
- Schłodzone ciasto rozwałkować ma placek o grubości 5 mm. Wykroić okrągłe ciasteczka. Krążki smarować masą i składać po dwa.
- Ciasteczka ułożyć na blaszce pozostawiając spore odstępy miedzy nimi. Upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.