Wykwintne ciasteczka orzechowe

2021-03-29
Wykwintne ciasteczka orzechowe
Autor: Shutterstock Wykwintne ciasteczka orzechowe są bardzo smaczne.
łatwy
40 min
4

Wykwintne ciasteczka orzechowe nie są trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników i chwila uwagi, aby przygotować pyszne, chruiące, bardzo orzechowe smakołyki.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 20 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 białko
  •  
  • Masa:
  • 1 niepełna szklanka śmietanki
  • 120 g zmielonych orzechów włoskich
  • 120 g cukru
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe owinąć w folię i włożyć do lodówki na 3 godziny.
  • Wymieszać orzechy, z cukrem i śmietanką i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować ma placek o grubości 5 mm. Wykroić okrągłe ciasteczka. Krążki smarować masą i składać po dwa.
  • Ciasteczka ułożyć na blaszce pozostawiając spore odstępy miedzy nimi. Upiec na złoto w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.