Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą

Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą to sprytny sposób na wykorzystanie resztek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Rogaliki z gotowanych ziemniaków z marmoladą to smaczny sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu.

Składniki

  • 250 g ugotowanych ziemniaków

  • 150 g cukru

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżka oleju

  • ulubiona marmolada

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na grubość ok pół centymetra.

  • Z ciasta wytnij romby, na każdym połóż porcję marmolady i zwiń rogalik, ułóż na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze. Piecz 25 min w 180 st. C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5